Illegalt oljeraffinaderi exploderade i Nigeria – över 100 personer brändes till döds vid en olaglig tillverkningsplats 

  24 april 2022, kl 14.45

  Under natten till lördagen brändes över 100 människor till döds vid ett olagligt raffinaderi. Flera av dem köade i sina bilar för att köpa hemgjord bensin. I oktober förra året dog mer än 25 människor, flera av dem barn, i en liknande explosion.

  Mer än hälften av människorna i Nigeria (Afrikas folkrikaste land) är mycket fattiga, med stora inkomstskillnader. Landets oljeindustri utgör i dag drygt 80 procent av ekonomin, och illegal raffinering av råolja är ett attraktivt sätt att skapa alternativa inkomster.

  Det var under inbördeskriget 1967–1970, känt som Biafrakriget, som tekniken med illegala raffinaderier utvecklades. Rörledningssystemet är gammalt, och det är relativt enkelt att leda av olja och sedan förädla den i mindre skala. Utrustningen är ofta ”hemmagjord”. Processen är minst sagt farlig, och leder till många dödsolyckor samt omfattande föroreningar.

  Då Nigerias oljeraffinaderier ofta producerar under kapacitet tvingas man importera raffinerade petroleumprodukter.

   

   

  Fler notiser