Lockdown i Shanghai: kinesiska nätanvändare tar till QR-koder för att visa sina censurerade filmer på sociala medier

  23 april 2022, kl 20.16

  En sex minuter kort förbjuden dokumentär, ”Voice of April”, visar ett kollage med uttalanden från offentliga personer och invånarnas beskrivningar av hur de lider under Shanghais mycket strikta nedstängning. Videon togs snabbt ner från Kinas internet, men sprids nu genom att regeringsmotståndare bäddar in en QR-kod i en filmaffisch som sprids i staden.

  Proteströrelsen i Shanghai, som är Kinas mest folkrika stad med sina 25 miljoner invånare, har vuxit den senaste tiden. ”Efter veckor av drakonisk nedstängning finns en känsla av djup frustration och missnöje bland invånarna i Shanghai”, säger Dali Yang, statsvetare vid University of Chicago. ”Myndigheterna ser QR-kampanjen och den underförstådda kritiken av nedstängningen som ett kraftfullt budskap, något de arbetar hårt för att censurera.”

  Den digitala proteströrelsen lyckades också cirkulera en censurerad medicinsk text under de tidiga dagarna av nedstängningen i Wuhan.

  Invånarna uppmanas att fortsätta lita på regeringen och tro på Kina.

   

   

  Fler notiser