Skådespelaren Robert Morse avliden vid 90 års ålder

  22 april 2022, kl 08.00

  Skådespelaren Robert Morse avlider vid en ålder av 90 år. Dödsorsaken är okänd. Han blev på senare år mycket uppmärksammad för sin roll som Bertram Cooper i tv-serien Mad Men.

  Karriären startade 1961 på Broadway med uppsättningen How to Succeed in Business Without Really Trying. För rollen belönades han med en Tony. Karriären varade i sex decennier, både på vita duken och på scenen.

  Andra Broadwayuppsättningar han medverkade i är Sugar 1972 och So Long 174th Street 1976, bland andra. För rollen som författaren Truman Capote i pjäsen Tru and Emmy från 1990 belönades han med en Tony igen.

  I Mad Men spelade han en av grundarna till en reklambyrå, som serien kretsade kring. Sin sista roll gjorde han på Broadway i The Front Page, 2016.

  Mad Men sändes mellan 2007 och 2015 och utspelade sig mellan 1960 och 1970. Mad Men ska ha varit ett smeknamn för folk inom reklambranschen som arbetade på Madison Avenue på Manhattan. Det är dock oklart hur utbrett uttrycket var.

  Serien vann 16 Emmys och fem Golden Globes. Serien anses var en av de bästa någonsin. Huvudrollen spelas av Jon Hamm, en veteran från Koreakriget som stjäl en annan mans identitet och gör karriär i reklambranschen. En annan känd skådespelare från serien är Elisabeth Moss, som senare även blev känd för The Handmaids Tale.

   

   

  Fler notiser