Florida river upp lag som ger Disney särskilda privilegier på sin mark

  22 april 2022, kl 19.45

  Floridas guvernör Ron DeSantis (R) vill riva upp en lag som ger nöjesparken Disney World särskilda privilegier på sin mark i delstaten. Walt Disney Company är i praktiken en fristående regering på sin mark.

  Floridas representanthus röstade under torsdagen 21 april för att riva upp lagen med 23 mot 16. Lagen kommer upphävas 1 juni 2023. Totalt berörs sex distrikt i delstaten, men bara ett har ett så högprofilerat företag som Disney. 2021 hade Disney 80 000 anställda i Florida.

  Upprinnelsen var att Disney började göra politiska utspel. Man motsatte sig en ny lag, som begränsar för vad som kan läras ut om sex och könsidentitet till yngre barn. Lagen har fått stor uppmärksamhet lokalt och nationellt i USA.

  Enligt guvernör DeSantis ska inte Disney längre få komma undan med påtryckningskampanjer. Han anser att företaget är en del av den ”demokratiska maskinen”, syftandes på motståndarpartiet Demokraterna.

  Distriktet som Disney styr över fick egna lagar 1967 som innebär att man sköter exempelvis gränsbevakning, infrastruktur och brandkår själva. Området täcker 27 000 hektar utanför Orlando. Man planerade även att bygga en stad, men det blev inte av.

  Vad detta kommer kosta för Disney är oklart, men man kommer sannolikt gå miste om förmånliga skattesubventioner på lån.

   

   

  Fler notiser