Japan får kritik för premiärminister Kishidas hälsning till krigsförbrytare

  21 april 2022, kl 19.45

  Japans premiärminister Fumio Kishida skickade hälsning till Yasukunihelgedomen i Tokyo. Den är tillägnad döda i krig, 2,5 miljoner personer. Av dem är 14 personer dömda i krigstribunal efter andra världskriget och förklarade krigsförbrytare av USA. Därför har Kina och Sydkorea protesterat mot Kishidas hälsning. Helgedomen ses av dem som en symbol för japans aggression.

  Yasukuni är en viktig plats för familjer vars anhöriga stupade i kriget. Men japanska premiärministrar brukar inte närvara vid ceremonier, för att undvika att skapa konflikt.

  Andra politiker närvarade dock, som förre premiärministern Shinzo Abe och spinndoktorn i regeringspartiet Sanae Takaichi.

  Sydkoreas utrikesministerium uttryckte sin djupa besvikelse över Kishidas hälsning. Man menar att Japan åter igen har glorifierat sin historia av aggression och krigsbrott. Man uppmanar Japans ledare att uttrycka sin ånger över historien i stället.

  Från Kina menar man att hälsningen och besök vid Yasukunu visar japanernas felaktiga attityd till sin stridslystna historia.

  Båda ländernas relation till Japan har varit ansträngd sedan krigssluten 1945. Japan anklagas för att inte be om ursäkt för krigsbrott som skedde när man ockuperade Sydkorea och delar av Kina.

  Den senaste japanska premiärministern att besöka Yasukuni var Shinzo Abe 2013.

   

   

  Fler notiser