Japan uppfinner salta pinnar

  20 april 2022, kl 17.00

  För att minska mängden salt i mat kommer det nu ätpinnar som förstärker salt smak.

  Forskare på Meijiuniversitetet i Tokyo har tagit fram pinnarna, som avger en svag elektrisk ström. Pinnarna är kopplade till ett armband med en minidator i. Genom att stimulera natriumjoner i maten elektriskt förstärker ätpinnarna smaken av salt i användarens mun. Mängden el är så liten att den inte påverkar användarens kropp.

  Professor Homei Miyashita är ledaren bakom projektet, som utvecklats tillsammans med bryggerijätten Kirin. Man hoppas kunna ha ätpinnarna ute till försäljning nästa år.

  Man tror främst att pinnarna kan bli framgångsrika i Japan där höga doser av salt används i rätter som misosoppa och i sojasås.

  Den genomsnittliga japanen äter tio gram salt om dagen, dubbelt upp mot WHO:s rekommendation. Japans hälsomyndighet har som målsättning att reducera intaget till 7,5 gram för män och 6,5 gram för kvinnor.

  Tester på försökspersoner som följer en diet med lågt saltintag visar att den salta smaken förhöjs 1,5 gånger av pinnarna. De åt misosoppa med låg salthalt, och smaken blev över lag bättre när pinnarna användes.

  Högt saltintag är kopplat till högt blodtryck, vilket kan orsaka hjärtattack och stroke. En anledning till att utveckla pinnarna är att minska saltintaget utan att behöva sluta äta favoriträtterna.

   

   

  Fler notiser