Appar samlar in ljud från mikrofon som användaren tror är tystad

  20 april 2022, kl 15.30

  Att övervakningssamhället är på riktigt är ingen nyhet. Ännu ett bevis på detta har forskare på universitetet vid Wisconsin–Madison tagit fram. Många populära appar för videokonferenser fortsätter spela in ljud även när användaren tryckt på ”tyst”. Den man pratar med kan inte höra en, men det kan företaget som handhar appen.

  Genom en AI-algoritm som samlar in rådata från ljudupptagningen kunde forskarna konstatera att samtliga appar man testade samlar in ljud från sina användare, när de tryckt på tyst. Vilka företags appar det gäller är ännu inte publicerat.

  Man kunde också bestämma med över 80 procents säkerhet vad personen som tystat sin mikrofon sysslade med. Om den pratade med någon annan, diskade eller liknande. Att täcka över sin kamera är enkelt, men att stänga av sin mikrofon helt kan vara omöjligt.

  2013 avslöjade Edward Snowden att Microsoft och Skype används för att spionera på sina användare. Företagen samarbetade med NSA.

  Via Skype kunde myndigheterna ta del av användarnas videosamtal, utan deras kännedom. Även ljud sparades från den populära appen som köptes av Microsoft 2011. Skype hade svurit att man skyddade användarnas integritet.

   

   

  Fler notiser