Två fångar på kvinnofängelse gravida efter haft sex med medfångar

  19 april 2022, kl 19.00

  Två fångar på Edna Mahans kvinnofängelse i New Jersey har blivit gravida. Båda har blivit gravida med medfångar. Det kanske låter konstigt på ett kvinnofängelse, men 27 av över 800 interner är transpersoner.

  Enligt Dan Sperrazza som är chef för en avdelning på fängelsemyndigheten har graviditeterna uppstått efter ömsesidiga relationer mellan fångar.

  2021 öppnade fängelset upp för transpersoner. Enligt en lag i New Jersey som trädde i kraft får man själv välja könsidentitet. ACLU, American Civil Liberties Union, är en icke-statlig organisation som drivit på för den nya lagen.

  Det är alltså inte biologiskt kön som avgör om man får avtjäna straff på en anstalt för kvinnor. En intagen behöver inte ha påbörjat processen med att byta kön till kvinna för att få tillträde till kvinnofängelser i delstaten.

  Det finns även möjlighet för intagna att meddela myndigheterna om förändringar i sin identitet, för att kunna byta anstalt.

  Två fångar på Edna Mahan har polisanmält fängelset då man påstår sig blivit trakasserad av två transpersoner. De säger sig också ha sett att transpersoner har sex med kvinnliga intagna.

  Även fängelseanställdas fackförbund har kritiserat den nya lagen. Man anser den är negativ för den stora andelen kvinnor på anstalterna och även för personalen.

   

   

  Fler notiser