Läroböcker i matematik svartlistas i Florida för att de innehåller teorier om vita förtryckande maktstrukturer

  18 april 2022, kl 12.59

  Merparten av de 54 läroböcker i matematik som nu förbjuds i Florida av delstatens utbildningsdepartement har förkastats på grund av undermålig pedagogisk kvalitet, och en femtedel av dem får inte användas eftersom de ”innehåller förbjudna ämnen, eller obevisade teorier, som Critical race theory”.

  I utbildningsdepartementets pressmeddelande presenteras det hela som en åtgärd för att bekämpa försök att indoktrinera eleverna.

  Critical race theory är en uppfattning som innebär att man hävdar att rasism är en del av samhällets maktstrukturer i de fall vita utgör majoriteten. Termer som ”Vit makt” och ”vita privilegier” är viktiga delar i denna teoribildning, som också hävdar att det inte spelar någon roll om det inte finns vita rasister i ett samhälle, samhället är i alla fall rasistiskt.

  Förbudet ligger i linje med den politik som Floridas republikaner drivit sedan förra sommaren då delstatens skolstyrelse förbjöd ämnet kritisk rasteori som en del i undervisningen.

  Flera amerikanska delstater som kontrolleras av republikaner har antagit liknande lagar – och i många fall kommer det av bli en stridsfråga i de kommande valen till senaten och representanthuset.

   

   

  Fler notiser