Macron till totalattack mot höga direktörslöner i försök att inför presidentvalets avgörande omgång locka vänsterväljare

  15 april 2022, kl 20.23

  I slutspurten inför andra omgången av det franska presidentvalet kämpar Macron och Marine Le Pen om rösterna från de åtta miljoner väljare som röstade på den radikala vänsterns kandidat Jean-Luc Mélenchon.

  Macrons senaste utspel anses vara ett försök att locka just dessa väljare. Presidenten vill införa ett tak på allt för höga direktörslöner och bonusar, han kallar dem “chockerande och överdrivna”.

  Ett exempel Macron använt är den årslön på 190 miljoner kronor som Carlos Tavares fick 2021. Dessutom tillkom aktier till ett värde av 320 miljoner kronor.

  Portugisen Tavares var tidigare vd för Renault från 1981, och blev 2014 vd och styrelseordförande för bilkoncernen PSA där bilmärken som Citroën, Peugeot, Chrysler och GM Europa ingick.

  2021 blev han vd när PSA gick ihop med Fiat Chrysler och skapade Stellantis, en av världens största biltillverkare.

  Opinionsmätningar visar att 34 procent av dem som röstade på Mélenchon är beredda att rösta på Macron i andra omgången, 30 procent tänker rösta på Le Pen, medan 36 procent ännu inte bestämt sig.

  Jean-Luc Mélenchon har inte utfärdat några rekommendationer till dem som röstade på honom utan sagt att ”det är ett val mellan två onda ting”.

   

   

  Fler notiser