USA:s justitiedepartement beordrade Apple och Google att samla in privat information från Project Veritas-journalister

  14 april 2022, kl 19.45

  Project Veritas har fått ut dokument från USA:s justitiedepartement som visar att Apple och Google spionerat på dem. Nio hemliga order har utfärdats för att få it-jättarna att samla in privat information från journalister som arbetar för Project Veritas.

  Justitiedepartementet spionerade också på journalisternas säkerhetsvakter och samlade även in information om dem. Man beordrade Apple och Google att inte berätta att man samlade in information åt myndigheten.

  I fallet med Google så samlades information inom betalningar, webbläsarhistorik, MAC-adresser och annan privat information. MAC-adress är en unik identifierare som finns på varje dators nätverkskort.

  American Civil Liberties Union, en ickestatlig organisation som kämpar för individuella grundlagsskyddade rättigheter, har kallat händelsen ”mycket oroande”.

  En av Project Veritas advokater menar att myndigheternas agerande inte är proportionerligt och att man bryter mot flera konstitutionellt skyddade rättigheter. Utredningen mot Project Veritas misstänks av många vara politisk motiverad. Joe Bidens dotter Ashleys dagbok fanns en tid i deras ägo, och myndigheten har sedan det blev känt satt hård press mot dem. Man gjorde till exempel en husransakan hos flera medarbetare, bland annat vd James O’Keefe.

   

   

  Fler notiser