Ung schweizare på ADHD-medicin runkar sönder lungorna, får luft i huvudet – första dokumenterade fallet orsakat av onani

  14 april 2022, kl 14.30

  Schweiz är känt för fina klockor, bergsmassiv och banker med nazistguld. Men nu kanske man även blir kända för extrem onani.

  En 20-årig schweizisk man fick åka in till akuten i Winterthur efter att ha skadat sina lungor. Orsaken var aggressiv onani. Röntgen visade att han led av spontant mediastinalemfysem. Ett smärtsamt men icke dödligt tillstånd som uppstår då luft läcker ur lungan och hamnar i bröstkorgen.

  Det är oftast unga män i tjugoårsåldern som diagnosticeras med åkomman. Även rökare är i farozonen, om de hostar för kraftigt. Det kan även orsakas av våldsamma kräkningar eller annan extremt fysisk påfrestning som får lufttrycket i lungorna att stiga kraftigt.

  Den pilske schweizaren erkände att han inte tränat, på vanligt vis, utan för egen hand orsakat åkomman. En stor mängd luft hade läckt ut i hans bröstkorg, ansiktet var svullet och knakande ljud hördes från nacken nedåt till armbågarna. Luft hade kommit så långt upp som i hans kranium.

  Han fick stanna på sjukhuset i tre dagar, först på intensivvården men sedan på vanlig avdelning. Han fick smärtstillande läkemedel mot smärtan i bröstet och antibiotika för att motverka en eventuell infektion.

  Fallet dokumenteras av läkarna Nikola Rajic och Christian Schandl i rapporten Spontaneous pneumomediastinum and subcutaneous emphysema after masturbation.

  Mediastinalemfysem kräver sällan operation. Det händer dock att folk uppsöker vård för sexuellt relaterade skador. En brasiliansk 54-årig man behövde nyligen operera bort en 2 kilo tung metallstång han fört upp i anus för njutnings skull.

   

   

  Fler notiser