Nya Zeelands högsta domstol godkänner att utlämna personer till Kina

  14 april 2022, kl 19.00

  Det är nu möjligt att utlämna personer till Kina från Nya Zeeland, efter beslut av domstol i landet. Kyung Yup Kim är misstänkt för mord på en ung kvinna i Shanghai. Han kunde först inte utlämnas till Kina då man inte ville riskera att han skulle torteras, eller få en orättvis rättegång. Men nu är det möjligt att utlämna honom.

  Efter ett utfall i Nya Zeelands högsta domstol som är prejudicerande kan personer utlämnas till Kina. Man har inget utlämningsavtal med landet och det man hade med Hongkong sades upp 2020. Detta innebär att Nya Zeelands regering måste lita på Kinas försäkringar om att efterfölja lagar om mänskliga rättigheter.

  Människorättsorganisationer på önationen är mycket oroade efter domslutet. Problemen i Kinas korrupta rättssystem är väl dokumenterade. Det finns också en diskussion om landets beroendeställning till Kina i handel har påverkat hur man ser på problemen med mänskliga rättigheter.

  Geoff McLay, juridikprofessor på Victoriauniversitetet, tror att detta är toppen av ett isberg, vad gäller antalet krav på utlämningar till Kina.

  Kims fall har pågått under flera år och varit uppe i olika instanser av det nyzeeländska rättssystemet. Dåvarande justitieministern Amy Adams beslutade om utlämning 2015, vilket avslogs i en överklagandedomstol 2019.

   

   

  Fler notiser