Eldklot över Stilla havet 2014 var meteorit från yttre rymden

  14 april 2022, kl 11.00

  Amerikanska försvarsdepartementet har lämnat ut dokument som visar att ett föremål från yttre rymden exploderade över Stilla havet 2014. Det liknade ett eldklot och sågs över Papua Nya Guinea. Enligt dokumenten var det en meteor från yttre rymden, den första som upptäckts i vårt solsystem.

  Meteoren var ungefär 45 centimeter bred och färdades i 209 000 kilometer i timmen. En hastighet som inte uppmätts för meteorer hemmahörandes i vårt solsystem. Rester av meteoren tros ha landat i Stilla havet.

  Experter från Harvard har redan spekulerat kring meteoren. 2019 sade Amir Siraj och Avi Loeb att den nog kom inifrån ett planetsystem eller från en stjärna i Vintergatan.

  Meteorer som når jorden kallas meteoriter. De består vanligtvis till 95 procent av silikatmineral och olika järn- och nickellegeringar. När den kommer in i atmosfären hettas den upp och ytan smälter, men insidan förblir kall och oförändrad.

  Årligen når 20 000 meteoriter med en massa om minst 100 gram jordens yta. De flesta är dock inte större än smågrus. Större förekommer, i Tyskland brukar två i storlek av en knytnäve hittas årligen.

  Det äldsta verifierade meteoritnedslaget är 7 november 1492. En 127 kilo tung stenmeteorit landade i byn Ensisheim i Alsace, då tillhörande Tyskland. Resterna av den väger 55 kilo och är utställd i Ensisheims rådhus.

   

   

  Fler notiser