Asylsökande till Storbritannien får ta omvägen via Rwanda

  14 april 2022, kl 13.45

  För att stävja den illegala invandringen till Storbritannien föreslås Rwanda som plats för asylsökare. Inrikesminister Priti Patel befinner sig just nu i huvudstaden Kigali och väntas ingå ett avtal över fem år. Kostnaden för brittiska skattebetalare är runt 1,2 miljarder kronor.

  Ett av syftena med att förlägga asylprocessen i Rwanda är att minska antalet som tar sig över engelska kanalen i gummiflottar. Man vill också slippa att personer som får avslag på sin ansökan, väl i England, sedan överklagar åtskilliga gånger.

  Det väntas dock ett ramaskri från vänsteroppositionen och människorättsorganisationer. En organisation, Refugee Council, sade sig vara äcklade av regeringen. Ett hänsynslöst och elakt beslut, enligt ordföranden Enver Solomon.

  Andra menar att beslutet kommer lägligt för att skifta fokus från partygate, där Johnson, Sunak och ytterligare runt 50 personer bötfällts för att ha brutit mot pandemilagarna. Både Skottlands och Wales ledare har uppmanat Johnson att avgå.

  2021 kom 28 526 personer till Storbritannien via engelska kanalen. De största grupperna kom från Iran, Irak och Syrien. Nästa alla kom från Nordafrika, Mellanöstern och östra Afrika. 1 401 kom från Vietnam.

  Enligt premiärminister Johnson kommer detta som ett svar på att britterna flera gånger krävt stärkta gränser. Till exempel var Brexit-omröstningen till stor del byggd på detta krav.

   

   

  Fler notiser