K-mart hade förr 2 000 butiker, bara tre kvar

  13 april 2022, kl 12.00

  K-mart var förr en gigant på detaljhandelsmarknaden, med 2 000 varuhus i USA. Nu finns bara tre kvar och den fjärde sista i New Jersey stänger 16 april.

  Under sina glansdagar figurerade K-mart ofta i media. Kedjan nämndes i låtar av Eminem och Beastie Boys. En del av framgången kom genom att rikta in sig på fattiga kunder och erbjuda köp mot delbetalning. Allt fanns där, kläder till barnen, bilverktyg och restaurang.

  Kedjan har varit på nedgång under flera år, mycket beroende på förändrade köpmönster bland kunderna. Och fallande försäljningssiffror.

  Man såg konkurrens främst från Walmart, med lägre priser, och Target med ett mer exklusivt utbud. 2002 ansökte man om rekonstruktion och stängde 250 butiker.

  Sedan försökte man göra en nysatsning men den ekonomiska krisen 2008 ställde till problem. Även sammanslagningen med Sears misslyckades. Sears ansökte om rekonstruktion 2018 och har ett fåtal butiker kvar.

  En del av K-marts butiker står tomma efter man flyttat ut. Men många har fyllts av nya butiker, gym, förrådsuthyrning och annat. En i Colorado Springs är nu en biograf med matservering. Vissa har till och med omvandlats till kyrkor.

  När de första nedstängningarna kom 2002 anordnades kampanjer lokalt för att försöka rädda butiker. Nu är det mer en axelryckning, och viss nostalgi bland lokalbefolkningen när de sista K-mart slår igen.

   

   

  Fler notiser