Compaoré döms för mordet på företrädaren Sankara, tog makten efter statskupp i Burkina Faso 1987, avsattes 2014

  13 april 2022, kl 11.15

  Burkina Fasos tidigare president Blaise Compaoré döms till livstids fängelse för inblandning i mordet på sin föregångare, Thomas Sankara, 1987. Sankara sköts ihjäl tillsammans med tolv kollegor i huvudstaden Ouagadougou. Strax efter mordet tog Compaoré makten efter en statskupp.

  Arméns befälhavare Gilbert Diendére stod också åtalad, men han har redan dömts och fängslats för inblandning i en annan kupp 2015. Campaoré själv bor i Elfenbenskusten och åtalades i sin frånvaro tillsammans med säkerhetstjänstens befäl Hyacinthe Kafando.

  14 åtalades och åtta har fällts för mordet på Sankara. En doktor åtalades för att ha förfalskat Sankaras dödsintyg, där det stod att han dött av naturliga orsaker. Doktorn friades.

  Compaoré regerade i 27 år och satte under tiden stopp för en utredning av mordet. Han vägrade låta Sankaras kvarlevor undersökas igen, vilket ökade misstankarna om hans egen direkta inblandning. Han flyttade till Elfenbenskusten 2014 då han själv blev avsatt i en statskupp.

  Sankara var socialist och kom till makten vid 33 års ålder 1983. Han förespråkade nationalisering och välfärdsprogram. Han bekämpade också polygami och kvinnlig könsstympning. Han kritiserades för att ha slagit ned på pressfriheten och sina politiska motståndare.

   

   

  Fler notiser