Boris Johnson och Rishi Sunak bötfällda för att ha brutit mot pandemilagarna, politikerna anordnade blöta fester i smyg

  13 april 2022, kl 09.30

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, hans fru Carrie och finansminister Rishi Sunak bötfälls av polisen för att ha brutit mot pandemilagarna. Bestraffningen sker i form av böter.

  Straffet kommer efter en utredning mot flera politiker som deltagit i en fest vid 10 Downing Street, premiärministerns residens, vilket bröt mot lagarna om sammankomster under pandemin. Åtminstone 50 personer som deltog har bötfällts.

  Kritiker menar nu att Johnson och Sunak bör avgå. Labourledaren Sir Keir Starmer tog tillfället i akt och uppmanade dem att ställa sina platser till förfogande. Han menar att de båda ljugit för det brittiska folket, vilket borde vara skäl för att avgå. Även skotska nationalistpartiets ledare Nicola Sturgeon och Londons borgmästare Sadiq Khan vill se Johnsons avgång.

  Skandalen med festen på 10 Downing Street kallas partygate och berör ett flertal fester och tillställningar. De har förekommit även i andra myndighetsbyggnader. Johnson har själv först sagt att alla regler efterföljts, men sedan dök det upp bilder på honom och hans fru i tabloidpressen.

  Storbritannien hade under pandemin nedstängningar flera gånger, där människor tvingades isolera sig i sina hem. Restauranger, pubar, teatrar och liknande höll helt stängt och samröre utanför det egna hushållet var strikt reglerat.

   

   

  Fler notiser