Journalisten Allan Au gripen av polisen i Hongkong, misstänks för uppvigling

  11 april 2022, kl 13.45

  Hongkongjournalisten Allan Au är gripen misstänkt för uppvigling. Den 54-årige Au greps av säkerhetspolisen då han ska ha planerat att publicera uppviglande material.

  Au arbetade förut som kolumnist för nyhetssajten Stand News, som stängdes ned av myndigheterna i december. Man frös sajtens tillgångar, med hjälp av lagen om nationell säkerhet. Ytterligare två medarbetare på sajten har åtalats för uppvigling.

  Mediamogulen Jimmy Lai och sex före detta chefer på Apple Daily har också åtalats. Lai är känd för sitt uttalade stöd för demokrati.

  Au bekräftade att han fortfarande var i säkerhet genom att uppdatera sin Facebook varje dag med ”god morgon”. Han arbetade länge för Hongkongs statsmedia RTHK. Men RTHK bytte riktning för att mer efterlikna vanlig kinesisk statsmedia, och Au fick sparken.

  Uppvigling introducerades av britterna som brott 1938. Innan Hongkong överlämnades till Kina 1997 hade lagen inte använts på decennier. De senaste två åren, sedan protesterna mot den successiva övergången till kinesisk totalitarism, har lagen använts mot media och journalister. Den har även använts mot vanliga medborgare.

  Lagen om nationell säkerhet implementerades i Hongkong 2020 av regimen i Peking. Uppvigling ingår inte där, men behandlas ändå som ett brott mot nationell säkerhet. Därför nekas anklagade personer borgen.

   

   

  Fler notiser