Sexskandal tvingar Norges försvarsminister att avgå – nekar till tvång när han som 50-åring blev sexmentor åt 18-åring

  10 april 2022, kl 13.30

  Den norska tidningen Verdens Gang publicerade 9 april en intervju med en kvinna som berättar hur den centerpartistiska stortingsledamoten Odd Roger Enoksen inledde ett förhållande med henne 2005. Det skedde efter ett besök hennes skolklass gjorde i stortinget. Kvinnan var då 18 år och Enoksen 50 och hade suttit i stortinget sedan 1993.

  I intervjun berättar hon hur hon kände sig utnyttjad i förhållandet:

  Jag var sårbar och hade inte höga tankar om mig själv. Jag tror att han såg alla de sakerna och utnyttjade det.

  Kvinnan har gett VG tillgång till sms och dagböcker. I dagböckerna omnämner hon Enoksen som sin ”sexuelle mentor”. Denne har bekräftat kvinnans berättelse, och avgick i torsdags från sin nuvarande post som försvarsminister. Han förklarade att han gjort felaktiga val vid den tiden, men förnekar att det skulle förekommit något slags tvång i förhållandet.

  Enoksen har tidigare utretts för sexuella trakasserier i ett annat sammanhang i Senterpartiet, och bad då om ursäkt för sitt beteende.

  Enoksen har också haft uppdrag i det privata näringslivet. 2010 till 2013 var han styrelseordförande i energibolaget Troms Kraft, och efterträdde då Robert Hermansen som åtalats för korruption.

   

   

  Fler notiser