Statliga brödköer det nya svarta för Sveriges John Galt, kamratlig stämning när 75 lyckligt lottade föräras med pass

  9 april 2022, kl 08.00

  Johan Norberg är en känd nyliberal författare, opinionsbildare och debattör. Han har under närmare tre decennier gjort sig känd som en förespråkare av frihandel och globalism. Att se Norberg i något som bäst kan liknas med en sovjetisk brödkö kan därför förvåna.

  Norberg har själv ett giltigt pass, men inte hans son. För att kunna åka i väg på en resa på söndag måste Norberg därför skaffa ett provisoriskt pass. Det försöker han göra genom att åka till Arlanda och klockan två på morgonen ställa sig i kön till passexpeditionen. Där kan man skaffa provisoriska pass med kort giltighetstid.

  Sverige har sedan någon månad blivit varse hur polisens monopol på pass brutit samman. En anstormning av människor har gjort att alla ordinarie tider varit uppbokade till in på hösten. Inte speciellt bra om man vill ha ett nytt pass inför sommarsemestern till exempel. Vissa åtgärder har gjorts för att lösa problemet. Mer personal på expeditionerna och krav på bank-id för att boka tid.

  Ett stort antal tider har bokats upp och säljs svart, men den marknadslogiken lockade inte Norberg. I stället hoppades han på att efter många timmar i kön bli en av de runt 75 lyckliga medborgarna som kunde skaffa ett provisoriskt pass. Han beskriver stämningen i kön som ”kamratlig” och att man ”befinner sig i samma båt”.

   

   

  Fler notiser