Visselblåsare flyr från USA till Schweiz, sammanställer data från Hunter Bidens laptop i ett säkert land

  8 april 2022, kl 09.43

  Visselblåsaren Jack Maxey gav Daily Mail en kopia av hårddisken från Hunter Bidens laptop våren 2021. Tabloidsajten har sedan dess publicerat ett antal artiklar baserat på innehållet. Ett antal andra tidningar och vissa högt uppsatta politiker i USA har också fått ta del av materialet.

  Men Maxey befinner sig sedan två veckor i Zürich av rädsla för repressalier i USA. Han samarbetar med IT-experter för att få fram mer värdefulla data ur laptopen. Han säger sig hittat 450 gigabyte av raderad information, med 80 000 bilder och videor och 120 000 mejl. Allt ska sammanställas i en databas med sökfunktion de kommande veckorna.

  Maxey har försökt göra detta i USA men utan att lyckas. Dessutom har han och andra som haft kopior sett mystiska svarta bilar som dykt upp utanför deras hus.

  Laptopen glömdes kvar i en datorbutik i Delaware 2019. En kopia av den gavs av butikens ägare John Paul Mac Isaac till Donald Trumps advokat Rudy Giuliani. En kollega till Maxey uppmanade honom att omedelbart offentliggöra delar av innehållet, för att visa att han menar allvar, annars skulle han riskera bli mördad.

  Han tror också att den amerikanska regeringen letat upp filer från laptopen som publicerats online, och raderat dem. Trots att filer placerats på platser som säkerhetstjänsten påstår är omöjliga att komma åt, som barnporrsajter, har de raderats.

   

   

  Fler notiser