Mr Bond dömd till tio års fängelse för nazistiska rap-låtar

  8 april 2022, kl 18.30

  Den 37-årige österrikiske artisten Mr Bond har dömts till tio års fängelse för glorifiering av nazism. Han lade upp musik med nazistteman på nätet.

  En av hans låtar användes i en antisemitisk attack 2019 där två personer avled. Mördaren Stephan Balliet filmade dådet med en av Mr Bonds låtar som bakgrundsmusik.

  Enligt domstolen i Wien är 37-åringen synnerligen farlig. Han identifierades genom sin Paypal-adress. Hans fyra år yngre bror var administratör för en nazistisk sajt, han dömdes till fyra års fängelse.

  Musiken som lades ut var covers av kända hiphop-låtar, som sedan försågs med nya texter med nazistiska teman. Oftast av antisemitisk och rasistisk karaktär.

  Österrike är Adolf Hitlers hemland och glorifiering av hans ideologi är brottsligt där. Straffet om tio års fängelse är det längsta hittills utmätt i Österrike eller Tyskland, som har liknande lagstiftning.

  Bokförläggaren och förintelserevisionisten Ernst Zündel dömdes till fem års fängelse i Tyskland 2007, vilket var det tidigare längsta straffet utdömt.

  Förutom revisionistiska skrifter på förlaget Samisdat Publishers¹ gav han ut böcker om ufologi. Zündel menade att Tredje riket levde vidare på Antarktis och att flygande tefat var ett av deras vapen. Den nazistiska kolonin kallades Nya Schwaben, efter namnet på ett område Nazityskland gjorde anspråk på.

  ¹ ej att förväxla med komikern Aron Flams förlag Samizdat Publishing

   

   

  Fler notiser