Genmanipulerad kryptomeria kan minska pollenallergin i Japan

  8 april 2022, kl 14.30

  Forskare från Niigatauniversitetet och andra institut man samarbetar med har hittat genen som producerar pollen i japansk kryptomeria. Med manipulation försöker man nu odla fram kryptomeria som inte pollinerar. 70 procent av pollenallergiker i Japan säger sig utvecklat allergin på grund av cypress.

  Det är en enda bassekvens i genen som avgör om pollen släpps ut från trädet. Med rätt genteknik kommer man kunna effektivt kunna odla pollenfria. Kryptomerian är viktig som byggmaterial i Japan och har sedan introduktionen i landet skapat problem för allergiker.

  Just nu testar man genmanipulation på 5 000 träd för att få dem pollenfria.

  Ursprungligen kommer kryptomerian från Honshu, Shikoku, Ogasawaraöarna och Osumiöarna. Ett exemplar som är över 1000 år gammalt finns på ön Yakushima i nordvästra Japan. Kryptomerian är en cypressväxt som kan bli 50 meter hög. 44 procent av alla planterade träd i Japan tillhör arten.

  Den har också introducerats i Kina, och ersätt de flesta barrträden i Taiwan. Den vilda populationen är förklarad hotad av Internationella naturvårdsunionen. Utan odling i kontrollerade former skulle den sprida sig snabbt genom frön och avläggning.

  Japans yta är till två tredjedelar täckt av skog, runt 25 000 000 hektar. Drygt hälften av det är naturlig skog, resten är planterad.

   

   

  Fler notiser