Den ryske oppositionspolitikern Vladimir Zjirinovskij dog under onsdagen – beskrivs som en lysande politiker

  7 april 2022, kl 08.00

  Vladimir Volfovitj Zjirinovskij dog onsdagen den 6 april. Han blev 75 år gammal. Mest känd är han som oppositionspolitiker i Ryssland där han ledde Rysslands liberaldemokratiska parti. Han ställde upp i presidentvalet sex gånger.

  I den ryska duman hölls en tyst minut för Zjirinovskij. Talmannen Vjatjeslav Volodin kallade honom för “en lysande och talangfull politiker” och “en man som på djupet förstod hur världen fungerar”. Vladimir Putin har tidigare sagt om honom att han alltid “försvarade det patriotiska ställningstagandet och Rysslands intressen”.

  Han var känd för sina färgstarka citat, och har bland annat sagt:

  “Vi behöver ät-restriktioner. Vårt folk är övergödda och feta. Sex ska också begränsas till en gång per kvartal genom licenser, kvoter eller kuponger.”

  “Det riktiga skälet till varför fru Rice attackerar Ryssland är mycket simpelt. Condoleezza Rice är en mycket grym och kränkt kvinna som saknar uppmärksamhet från män.”

  Född den 25 april 1946 som Vladimir Volfovitj Eidelstein, son till en judisk-ukrainsk far och en rysk mor. Vladimir Volfovitjs föräldrar separerade redan när han var ett spädbarn och han fick sedan en kristen ortodox uppfostran.

  Kritiker till det ryska systemet menar att Zjirinovskij var en del av den kontrollerade oppositionen.

  Han bar ofta sina känslor på utsidan och var huvudperson i flera “skandalscener” i parlamentet.

   

   

  Fler notiser