Sri Lanka skakas av protester som drivits fram av den ekonomiska krisen och missnöjet med presidenten

  6 april 2022, kl 18.30

  Sri Lanka befinner sig i djup ekonomisk kris och folk protesterar på gatorna.

  Det råder matbrist i landet och eftersom pengar saknas till att köpa in bränsle till kraftverken lider man av återkommande strömavbrott. Det är också brist på drivmedel på bensinstationerna.

  Folk demonstrerade i förra veckan utanför president Gotabaya Rajapaksas hem, och i fredags beslutade han om undantagstillstånd och utegångsförbud. I söndags stängdes tillgången till social medier ned på order av försvarsdepartementet för att få missnöjet att lägga sig, men efter 15 timmar var tillgången till internet återställd.

  Åtgärderna har inte lugnat befolkningen, snarare tvärt om. Sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser med vattenkanoner har gjort människor mer upprörda. På måndagen upphävdes utegångsförbudet och på tisdagen drogs undantagstillståndet tillbaka.

  Som en del i att förbättra ekonomin har regeringen beslutat att stänga ambassaderna i Oslo och Bagdad och generalkonsulatet i Sydney. Den norska ambassadens uppgifter ska nu tas över av ambassaden i Stockholm.

  På tisdagen meddelade 41 parlamentsledamöter att de lämnar den styrande koalitionen, och därför har presidenten inte längre stöd av en majoritet i parlamentet.

  I Los Angeles har folk protesterat utanför presidentens sons hem.

   

   

  Fler notiser