Konsumentpriserna rusar i Turkiet; 61 procent enligt officiella siffror, 143 procent enligt oppositionsledaren

  6 april 2022, kl 15.15

  De turkiska hushållen är drabbade av mycket hög inflation. Marssiffrorna visar att priserna det senaste året har har stigit med 61 procent, enligt landets statistikmyndighet TÜİK, även kallat Turkstat. Det är en ökning med 5,5 procent från i februari.

  Priset på transporter har ökat med 99 procent och matpriserna har sett en 70-procentig ökning. Orsakerna står bland annat att finna på världsmarknaden med höjda gas-, olje- och spannmålspriser.

  Förra året genomförde Turkiet en rad räntesänkningar. Enligt ABC News menar president Erdoğan att sänkningarna bidrar till att hålla ned inflationen, men att det går emot det vedertagna sättet att se på relationen mellan räntor och inflation.

  Oppositionsledaren Kemal Kılıçdaroğlu från socialdemokratiska Cumhuriyet Halk Partisi, Republikanska folkpartiet, kritiserade på tisdagen Turkstat och menade att inflationen i själva verket är mycket högre än de säger. Han påstod att den sanna inflationen på årsbasis just nu är 143 procent, och han baserade det på siffror från forskningsgruppen ENAG.

   

   

  Fler notiser