Den afrikanska svinpesten sprider sig över Europa, lettiska vildsvin nu hårt ansatta – Sverige är hittills förskonat

  6 april 2022, kl 13.00

  Den gamla vanliga svinpesten har ansetts som utrotad i Sverige, och det senaste utbrottet skedde 1944. Nu närmar sig den afrikanska svinpesten våra breddgrader.

  Sedan i somras har vildsvinspopulationen i Lettlands skogar härjats svårt av pesten, uppger landets public service. Bara under årets tre första månader har 310 fall upptäckts.

  Landet plågades svårt av den afrikanska pesten i mitten av 10-talet, men antalet vildsvin har stadigt ökat sedan dess. Parlamentet överväger nu att släppa alla restriktioner för vildsvinsjakt.

  Den afrikanska versionen av svinpesten har spridits till stora delar av kontinenten, med fall bland tamgrisar i bland annat Tyskland, balkanländerna och stora delar av Östeuropa. Bland vildsvin förekommer den i ungefär samma utsträckning, men också i alla baltländer och i Italien. Smittan som upptäckts i Italien är den första där sedan 1993.

  Inledningsvis får en smittad gris feber. Efter några dagar blir den orkeslös, tappar aptiten och får inre blödningar. Sedan drabbas den av skakningar och onormal andning, och till slut faller den i koma innan den dör.

  Pesten härjar runt om i världen, till exempel i nordöstra Indien.

   

   

  Fler notiser