Aleksandar Vučić segrar i Serbiens presidentval med 60 procent av rösterna – sitter kvar för en andra period

  4 april 2022, kl 13.00

  Aleksandar Vučić har en lång period bakom sig på olika positioner i toppen av det serbiska politiska systemet. Han har varit vice premiärminister, premiärminister och president. I söndagens val säkrade han med 60 procent av rösterna en andra period.

  Hans parti Serbiens progressiva parti beräknas få 44 procent av rösterna och kan därmed behålla regeringsmaken i koalition med Socialistiska partiet.

  Vučićs huvudmotståndare Zdravko Ponoš från koalitionen Förenade för Serbiens seger fick 17 procent av rösterna, och koalitionen fick 13 procent av rösterna i valen till parlamentets 250 platser.

  Valdeltagandet var cirka 60 procent.

  I valkampanjen har Vučić manövrerat i frågan om kriget i Ukraina. I sitt tal på söndagskvällen där han utropade sig själv till segrare – innan det fanns ett officiellt resultat – förklarade han att kriget spelat stor roll för utgången i valet.

  I FN har Serbien fördömt Rysslands angrepp på Ukraina, men på hemmaplan har man undvikit att delta i EU:s och USA:s sanktioner mot Ryssland. Vučić är väl medveten om de omfattande sympatier som finns hos många serber för Ryssland. Av just det skälet har Ponoš undvikit att angripa Vučićs linje när det gäller kriget i Ukraina.

   

   

  Fler notiser