Kvinna i Manchester får ingen get – hennes före detta make döms till 18 månaders fängelse för sin vägran

  3 april 2022, kl 14.00

  Alan Moher och hans hustru Caroline separerade 2016 och skildes enligt brittisk rätt 2019.

  Efter det vägrade han att ge henne det dokument – kallat get eller gett – som enligt judisk lag krävs för att hon ska bli fri att hitta en ny man.

  Nu har domstolen Southwark Crown Court dömt Alan Moher till 18 månaders fängelse för att ha vägrat ge Caroline en get. Han gjorde detta för att hindra henne att gifta om sig.

  Domaren Martin Beddoe kom fram till att Alan Moher hade försökt att manipulera och kontrollera Caroline, med vetskapen att det skulle avsevärt påverka hennes mentala, och till viss del fysiska, hälsa. Alan Moher erkände sig skyldig och bad domaren ta hänsyn till att han har både autism och adhd.

  När Manchesterparet formellt skildes 2019 ådömdes han att, utöver det hon fick i bodelningen, betala henne ett löpande underhåll till dess han givit henne en get.

  Enligt judisk rätt är en kvinna inte fri från sin man förrän han givit henne en get, som är ett skriftligt skilsmässodokument. Den ska ges till kvinnan utan villkor och utan tvång.

  En kvinna som inte får en get är en aguna – en som fortfarande är bunden till sin man. Hon har då ingen laglig rätt att gifta om sig, och om hon skulle leva ihop med en ny man så lever hon i ett förbjudet förhållande.

   

   

  Fler notiser