Will Smith avgår från Amerikanska filmakademien – djupt ångerfull gentemot Chris Rock och alla andra han sårat

  2 april 2022, kl 16.00

  Förra helgen klev Will Smith överraskande upp så scenen under Oscarsgalan och delade ut en rejäl örfil till presentatören Chris Rock. Nu har eftertankens kranka blekhet nått Smith, och han avsäger sig sin plats i Amerikanska filmakademien, det organ som utser Oscarsvinnarna.

  I sitt uttalande på fredagen förklarar han också att han är beredd att acceptera ytterligare konsekvenser om akademins styrelse finner det påkallat.

  Ordföranden i akademin, Dave Rubin, sa att de har mottagit Smiths avgångsförklaring, och att de fortsätter utreda om de ska vidta några disciplinära åtgärder. Det ska vara klart till nästa styrelsemöte 18 april.

  På galan 25 mars skämtade presentatören Chris Rock på Will Smiths frus, Jada Pinkett Smith, bekostnad. Det föranledde Smith att försvara sin frus heder genom att utdela den uppmärksammade örfilen.

  En stund efter örfilen fick Smith kliva upp på scenen igen och gråtande ta emot karriärens första Oscarsstatyett, för bästa manliga huvudroll för sin roll i filmen King Richard.

  Han bad då om ursäkt till akademin, men ursäkten till Rock dröjde till dagen därpå.

   

   

  Fler notiser