Tavla konstateras vara målad av Rembrandt

  2 april 2022, kl 15.00

  En landskapsmålning från 1638 har trotts varit målad av Govert Flinck, en elev till Rembrandt. Men sedan 1989 har det förekommit tvivel kring att han faktiskt är verkets riktiga upphovsman.

  En grupp kuratorer i Berlin har gjort en noggrann undersökning av tavlan och kommit fram till att det faktiskt är ett verk av Rembrandt själv. Tavlan Landskap med välvd bro kan nu läggas till hans livsverk.

  Målningen Landskap med välvd bro tillskrevs tidigare Rembrandts elev Govert Flinck

  Tavlan jämfördes med ett liknande verk, Landskap med stenbro, på Rijksmuseum i Amsterdam. De visade sig ha slående likheter med varandra. Likheterna är av tekniskt, stilistiskt och tematiskt slag. Sedan 1968 arbetar en organisation kallad Rembrandts undersökningsprojekt med att se över alla upptäckter gällande målaren. Det var de som påkallade att tavlan kanske inte var gjord av Flinck.

  Rembrandt van Rijn, självporträtt

  Rembrandt van Rijn föddes 1606 och dog 1669 i Nederländerna. Han anses vara landets främsta konstnär genom alla tider. Han hade en bred repertoar och målade porträtt, landskap, historiska scener, djur och bibliska och mytologiska teman, bland annat.

  Rijksmuseum är en av de främsta utställarna av Rembrandts verk. De har bland annat Nattvakten, en av hans mest kända tavlor. I Amsterdam finns även Rembrandthuset, hans tidigare hem och ateljé som numera är museum.

   

   

  Fler notiser