På Internationella rymdstationen ISS fortsätter allt som vanligt, men Ryssland hotar avbryta samarbetet

  2 april 2022, kl 18.00

  Ryska rymdflygstyrelsen Roskosmos hotar att avbryta allt internationellt samarbete kring den internationella rymdstationen ISS.

  Den tidigare vice premiärministern och numera chefen för Roskosmos, Dmitrij Rogozin, säger att sanktionerna som riktas mot Ryssland avser att döda den ryska ekonomin och orsaka det ryska folket hunger och förtvivlan. Han säger också att det inte kommer att lyckas men att avsikterna är uppenbara.

  Därför, menar han, kommer inga normala relationer vara möjliga mellan de parter som samarbetar kring rymdstationen och andra rymdprogram. Han säger att ett normalt samarbete endast är möjligt om sanktionerna ovillkorligen avlägsnas.

  Till rysk tv säger Rogozin att, eftersom det handlar om internationella avtal, det inte är upp till Roskosmos att besluta om förändringar i samarbetet. De analyserar situationen och kommer att överlämna ett förslag till handlingsplan till ryska regeringen och president Vladimir Putin.

  Rogozin säger också att “Vi, det ryska folket, var först i rymden, och vi tillåter ingen att diktera för oss hur vi ska arbeta, och med vem”.

  I onsdags landade en rymdkapsel i Kazakstan, med en amerikansk astronaut och två ryska kosmonauter som rest från ISS.

   

   

  Fler notiser