Jamaica beslutar överraskande att anmäla en kandidat till generalsekreterarposten över Samväldet

  3 april 2022, kl 10.00

  Samväldet, tidigare kallat Brittiska samväldet, består av 54 länder och styrs av Samväldessekretariatet, med säte i London. Just nu heter generalsekreteraren Patricia Scotland, från den lilla önationen Dominica i Västindien.

  Baronessan Scotland kandiderar för en andra period som generalsekreterare, men hon är omstridd. Inte minst för att hon hängivit sig åt nepotism och belönat en vän med ett kontrakt värt miljoner.

  Scotlands första period förlängdes två år på grund av det kinesiska viruset. Sittande generalsekreterare brukar inte utmanas, men nu ger sig Jamaica in i leken och nominerar utrikesministern Kamina Johnson Smith till posten.

  De karibiska medlemsländerna har tidigare stått bakom Patricia Scotland trots kritiken som förts fram från bland annat Storbritannien och Australien. Med en jamaicansk motkandidat kan den enigheten splittras.

  Storbritannien och Australien var tidigare beredda att stötta motkandidaten Monica Juma från Kenya, men hon drog sig plötsligt ur i februari.

  Valet hålls i juni.

   

   

  Fler notiser