Påve Franciskus ber om ursäkt till kanadensiska indianer för katolska skolors övergrepp

  1 april 2022, kl 18.00

  Påve Franciskus ber om ursäkt för kyrkans inblandning i skolors försök att utplåna den kanadensiska ursprungsbefolkningens identitet.

  Påven hade ett möte med representanter för ursprungsbefolkningar, bland annat från Kanada. Han planerar nu resa till Kanada i juli, då han krävs avbön på kanadensisk mark.

  Runt 150 000 barn togs från sina familjer och placerades i statskontrollerade skolor. Många blev sexuellt utnyttjade och led av undernäring. Skolorna var aktiva 1831 till 1996 och målet var assimilering av indianbarnen. Uppdragsgivaren var staten men skolorna drevs av kristna församlingar, främst katolska.

  Situationen uppmärksammades i fjol då kvarlevorna av 215 skolbarn hittades i Kamloops i British Columbia. Kvarlevorna hittades vid en skola som stängt 1978. Hundratals liknande omärkta gravplatser har hittats sedan dess.

  Ursprungsbefolkningen i Kanada brukar delas upp i tre grupper. Inuiter, métiser och First Nations, indianer. Begreppen indianer och eskimåer används inte längre i Kanada. Den totala befolkningen av grupperna är drygt 1,6 miljoner personer, närmare fem procent av landets befolkning.

  Métiserna uppstod när europeiska pälshandlare, främst fransmän och skottar, bildade familj med indiankvinnor. Med åren växte en särskild métiskultur fram och gruppen omfattar i dag runt en halv miljon personer.

   

   

  Fler notiser