VIDEO: Magiska speglar tillverkas fortfarande i Japan

  31 mars 2022, kl 11.00

  Så kallade ”magiska speglar” tillverkades under Edoperioden i Japan 1603–1867. Reflektionen från en sådan spegel kunde exempelvis visa en Buddha-figur, eller Jesus på korset.

  Under Edoperioden använde kristna speglarna för att dyrka Jesus i smyg. Metoden för att tillverka sådana speglar lever kvar i Kyoto. Verkstaden Yamamoto Gokin Seisakusho är den sista i Japan att föra traditionen vidare.

  Hantverket var borta i ungefär femtio år men återupplivades 1974 av Shinji Yamamoto, som tillhörde den tredje generationen i sin släkt att äga verkstaden. I dag är chefen för verksamheten 72-åriga Fujio Yamamoto, som driver vidare traditionen med sin son Akihisa, 46.

  Förutom spegeltillverkning säljer man även licenser utomlands då de används i tv-spel och tecknad film. Påve Franciskus har fått en egen spegel av far och son Yamamoto.

  Mönstren i speglarna kräver precision att få fram. För ett vanligt öga är det omöjligt att se mönstren, men i ljuset fångas det upp i reflektionen. Tillverkningen av en spegel tar upp till en månad. Olika instrument används för att fila och slipa fram mönstren, för mycket tryck kan göra att den tunna spegeln går sönder i processen.

   

   

  Fler notiser