SKÅL! Gävleborna får äntligen beställa fler än två glas alkohol i baren

  30 mars 2022, kl 18.45

  Socialnämnden i Gävle har beslutat om att ändra de lokala riktlinjerna som reglerar på vilket sätt alkohol får serveras.

  Den första förändringen gäller antalet glas alkohol som får handlas vid varje beställningstillfälle. Gävleborna har fram till nu endast fått beställa två glas per gång. En begränsning som omöjliggjort den klassiska ”barrundan”, det vill säga när en frikostig och chevaleresk person i sällskapet genom en enskild beställning försörjer hela gruppen med dryck.

  Den andra lättnaden rör krav på den mat som krogen måste erbjuda för att äga rätten att servera alkohol. De aktuella reglerna säger att man måste erbjuda tre för-, varm- och efterrätter. Denna siffra sänks nu till två, något som enligt Socialnämndens ordförande Lars Öberg underlättar för restauranger med smala inriktningar.

  Ansvaret för att människor inte ska bli för berusade ligger fortsatt kvar på serveringsstället, som i och med de nya reglerna behöver hålla ett extra öga på sina gästers törst.

  Än är man dock inte i hamn. Lättnaderna måste godkännas av kommunfullmäktige för att träda i kraft. Socialnämndens ambition är att så ska ske innan sommaren.

   

   

  Fler notiser