Storbritannien ökar sin militära närvaro på Arktis

  29 mars 2022, kl 19.00

  Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace säger att man kommer öka landets militära närvaro på Arktis.

  Man kommer fördjupa sitt samarbete med Norge och försvara de nordatlantiska vattnen. Detta meddelande han på en presskonferens i Bardufoss i Nordnorge. Han vill se en marin beredskapsgrupp som befinner sig permanent i området, ansvaret ska växla mellan Norge, Sverige och Finland.

  Arktiska rådet är ett internationellt samarbete mellan de åtta arktiska länderna och sex ursprungsfolk. Där ingår Danmark, som representerar Färöarna och Grönland, Finland, Island, Norge, Sverige, Kanada, Ryssland och USA.

  Rådet sysslar dock inte med saker som rör militär säkerhet. 2019 sade USA:s dåvarande utrikesminister Mike Pompeo att Arktis situation förändras. Nu är den skådeplats för maktspel och konkurrens.

  I praktiken är territoriella strider ovanliga. Hans ö i Kennedysundet är en obebodd klippa på 1,3 kvadratkilometer som både Danmark och Kanada gör anspråk på.

  2007 åkte ryska expeditionen Arktika 2007 till Arktis och med en Mir-ubåt blev man först med att nå havsbotten under Nordpolen. Där placerade man en rysk flagga och tog prov från vattnet och havsbotten. Ledaren för expeditionen var Artur Tjilingarov, som sade att Nordpolen borde tillhöra den ryska landmassan som är del av Arktis.

   

   

  Fler notiser