Aktivister rasar! James Webb-teleskopet uppkallat efter homofob, legendariske Nasa-chefen påstås ha avskedat bögar

  28 mars 2022, kl 12.00

  Nasas nyaste observatorium är James Webb Space Telescope. Men namnet har blivit kritiserad internt av HBTQ-aktivister. Observatoriet har kostat 100 miljarder kronor och är Nasas flaggskepp.

  Aktivisterna menar att James Webb, chef på Nasa på 1960-talet, var fördomsfull mot HBTQ-personer. Han anklagas för att ha bidragit till den allmänna misstänksamheten mot sexuella minoriteter, kallad “lavender scare”. Det pågick parallellt som man trodde att amerikanska staten infiltrerats av kommunister, en kampanj ledd av senator Joseph McCarthy.

  Men Nasas ledning brydde sig inte om detta när man namngav sitt nya observatorium efter Webb. Man gjorde heller inte någon vidare undersökning utan menade att anklagelserna saknar grund.

  Det finns ett rättsfall från 1969, där en före detta Nasamedarbetare påstår att han fick sparken 1963 för att överordnade trodde han var homosexuell. Detta fall diskuterades internt i Nasaledningen, enligt e-post tidskriften Nature kommit över. Den anställde tvingades sluta då det var gängse norm inom Nasa att avskeda homosexuella, enligt vittnesmål från en av den avskedades överordnade.

  Det finns hittills inga bevis för att James Webb personligen diskriminerade HBTQ-personer, men aktivisterna menar att det var han som skapade företagskulturen.

  Webb var bland annat ansvarig för Apollo-programmet och den första månlandningen. Han gick bort 1992.

   

   

  Fler notiser