Fet fetmaaktivist avlider, dödsorsaken ej fastlagd

  28 mars 2022, kl 13.00

  Cat Pausé var fetmaforskare vid Masseyuniversitetet på Nya Zeeland, som fokuserade på feta människors välmående. Hon undersökte till exempel effekterna av ”söndrade identiteter” på feta människors hälsa. Nu har hon avlidit.

  Hon menade att alla människor bär på negativa stereotyper om feta människor, även små barn. Hon påstod att kritik mot feta är inlärt och inte något man föds med. Därför kan man också ändra sin attityd. Kritik mot fetas livsstil, att dem är lata, är del av en moralpanik.

  Ordet fet är dock inte dåligt, Pausé klargjorde i en intervju 2020 att hon själv kallar sig det. Och att personer som insisterar på att hon inte är fet har fel.

  Även författaren Jes Baker menar att ordet är helt okej, men att associationerna är fel. I sin memoar Landvalen berättar hon om sitt liv som fet, och att allt negativt kring fetma är en social konstruktion.

  Fetma leder till en kortare medellivslängd. Dödligheten före trettio års ålder är tre gånger högre för feta än normalviktiga. Det finns flera indirekta orsaker till fetma, som ärftlighet och socioekonomi. Men den direkta anledningen är matintag, för stora portioner och för mycket läsk är två riskbeteenden. Oregelbundna måltider och ständig tillgång till godis och snabbmat ökar risken för fetma hos barn.

   

   

  Fler notiser