Ovanligt kraftig ökning av diarréfall i Bangladeshs huvudstad Dhaka – sjukhussängarna räcker inte till

  27 mars 2022, kl 09.00

  Bangladeshs internationella center för diarréforskning har de senaste dagarna behandlat omkring 1 200 patienter om dagen. Sedan 16 mars har sjukhuset tagit emot fler än 9 300 patienter med diarré. Större delen av de sjuka är vuxna, och de flesta kan lämna sjukhuset inom 24 timmar.

  Sjukhussängarna räcker inte till, så man har fått slå upp tält på sjukhusområdet för att kunna hjälpa alla som söker vård.

  Sjukhuschefen Dr Baharul Alam säger att antalet sjukdomsfall brukar öka denna tid på året eftersom bakterierna trivs när det är varmt, men att toppen brukar hålla sig under 1 000 patienter om dagen. Han säger också att bakterier som orsakar diarré brukar slå till i april, men i år har sjukdomsökningen kommit tidigare än vanligt. Han uppmanar bangladeshierna att vara försiktiga med vilket vatten de dricker, och att undvika gatumat.

  International Centre for Diarrhoeal Disease Research, Bangladesh (ICDDR,B) ligger i Dhaka, och patienterna kommer mestadels från distrikt i och runt huvudstaden. Jatrabari-distriktet har drabbats värst.

   

   

  Fler notiser