Kvarlevorna efter piloten Eugene Shauvin funna efter 77 år – dotterns kamp inte förgäves

  27 mars 2022, kl 18.00

  Eugene Shauvin flög transportplan under andra världskriget. I september 1944 var han på väg till luftrummet över Nederländerna för att släppa elva fallskärmssoldater, men när planet befann sig över Belgien blev det nedskjutet.

  Sex av fallskärmssoldaterna lyckades rädda sig ur planet. De andra fem och besättningen på fyra man, däribland Shauvin, störtade med planet och dog.

  Man fann snart kropparna efter åtta av de nio som dog, och 1951 hade man lyckats identifiera den sista. Då stod det klart att det var Shauvin som saknades.

  Nya undersökningar återupptäckte förarkabinen 2003, men man fann inte Shauvins kvarlevor. Dottern Linda, som var tre år när fadern dog, vägrade ge upp sökandet. Hon tvingade fram en fortsatt utredning och i maj 2021 fann man människorester vid nedslagsplatsen. I tisdags bekräftades det att man med bland annat DNA-teknik kunnat konstatera att kvarlevorna tillhör Eugene Shauvin.

  Douglas C-47 Skytrain var ett transportflygplan som användes flitigt av det amerikanska flygvapnet under andra världskriget och långt därefter. Totalt byggdes det 10 174 plan i olika versioner.

   

   

  Fler notiser