Identitetsbricka tillhörande soldat som stupade vid Okinawa återbördas till hans dotter 77 år senare

  26 mars 2022, kl 17.15

  Hatsuko Inoue är 78 år gammal och har inget minne av sin far. Han dog i slaget vid Okinawa när hon var ett år gammal. Nu har hans identitetsbricka återlämnats till henne, 77 år efter hans död.

  Makoto Nishi dog i slaget vid Okinawa 1945. Hans identitetsbricka hittades 1995 vid en utgrävning, men inga mänskliga kvarlevor. Identitetsbrickan är 4,5 x 3,3 centimeter och undersöktes av professor emeritus Sadao Okamoto vid Hiroshimas ekonomihögskola. Han har studerat fynd från slaget vid Okinawa under många år.

  Nishi kom från Yamaguchiprovinsen och stupade vid en ålder av 32 år. Hans dotter Inoue fick motta identitetsbrickan 25 februari då han skulle fyllt 109 år.

  Identitetsbrickan hade inte Nishis namn, utan bara ett registreringsnummer för soldater och regemente. Tack vare historiska dokument kunde man till slut identifiera brickans ägare, och överlämna den till hans dotter.

  240 000 soldater och civila dog i slaget, som var det blodigaste i Stilla havet under andra världskriget. Drygt 20 000 amerikanska soldater stupade, den mest kända var generallöjtnant Simon B Buckner Jr. Buckner var det högsta amerikanska befälet att stupa under kriget. Han var son till Simon Buckner, som deltog i kriget mot Mexiko 1846 och var generalmajor i Sydstatsarmén under inbördeskriget.

   

   

  Fler notiser