Toppen, nytt macho namn för Machu Picchu, inkaruinen uppkallad efter fel berg i Peru

  24 mars 2022, kl 08.00

  Ruinen Machu Picchu är Perus mest kända plats, inkafolkets gamla huvudstad och en nationell kulturskatt. Belägen i södra Peru ovanför Urubambadalen är det en populär turistattraktion. Namnet är på quechua och brukar översättas till ”gamla berget”.

  Nu har forskare upptäckt att namnet Machu Picchu är fel. Gamla berget är det högsta berget, nära ruinen. Namnet bör i stället vara Huayna Picchu, efter den klippiga bergstoppen som ligger närmast.

  Historikern Hiram Bingham III hittade Machu Picchu 1911 och den blev känd för världen. Staden byggdes runt 1450 men övergavs hundra år senare efter spanjorerna koloniserat området.

  Nu har Donato Amado Gonzales från Perus kulturmyndighet och arkeologen Brian S. Bauer från Illinoisuniversitetet i Chicago hittat Binghams ursprungliga anteckningar. Tillsammans med 1900-talskartor från regionen och andra dokument visar dem en ny tidigare okänd bild av platsen.

  I tidskriften för andisk arkeologi Ñawpa Pacha publicerade de trovärdiga data som visar att staden tidigare kallades Picchu eller Picchu Huayna. En skriftlig spansk källa visar att indianer i trakten på 1500-talet kallade platsen så. Det finns även en atlas från 1904 som visar ruiner kallade Huayna Picchu.

  Bingham ska också fått information 1911 om att det fanns ruiner i trakterna som kallades Huayna Picchu. Det återstår att se om peruanska myndigheter går på forskarnas linje och döper om platsen.

   

   

  Fler notiser