Nigeria drar igång Afrikas största konstgödselfabrik

  24 mars 2022, kl 14.45

  Nigerias befolkning uppskattas till 210 miljoner människor och är därmed Afrikas mest befolkade land. Nu driftsätter landet kontinentens största konstgödselfabrik. Landets president Muhammadu Buhari invigde i tisdags anläggningen som kostat 23,5 miljarder kronor att bygga.

  Nigeria hoppas bli både självförsörjande och exportör och kunna spela en betydande roll på den globala marknaden bland ökade priser i kölvattnet av kriget i Ukraina. Ryssland är en stor exportör av konstgödsel men har sedan mars stoppat exporten.

  Direktören för Nigerias centralbank Godwin Emefiele säger att invigningen av fabriken kommer lägligt och kommer hjälpa till att lösa landets återkommande brist på konstgödsel.

  En fjärdedel av Nigerias BNP på 1,6 biljoner kronor 2021 kommer från jordbrukssektorn och 70 procent, 147 miljoner människor, av landets befolkning arbetar med jordbruk. Men bönderna begränsas ibland av brist på produkter som konstgödsel och småplantor för utplantering.

  Nigeria exporterar mest till Indien och Spanien och den vanligaste jordbruksprodukten som säljs till utlandet är kakaobönor.

  Från Kina sker i särklass störst import till Nigeria. Av jordbruksprodukter är vete den som landet importerar mest.

   

   

  Fler notiser