Warholtavla väntas säljas för två miljarder kronor på auktion, föreställer Marilyn Monroe

  23 mars 2022, kl 13.45

  En tavla som föreställer skådespelerskan Marilyn Monroe av Andy Warhol auktioneras ut. Den värderas till runt två miljarder kronor, vilket skulle bli rekord enligt auktionsfirman Christies.

  Tavlan heter Shot Sage Blue Marilyn och blir i så fall den dyraste sålda tavlan från 1900-talet.

  Den är ett silkscreentryck av Monroe med rosa ansiktsfärg och ljusblå ögonskugga. Det finns bara fem tavlor totalt av Warhol i samma stil där Monroe avbildas. Han använde aldrig samma teknik igen i sin konst.

  Shot Sage Blue Marilyn ägs av Ammannstiftelsen i Schweiz som sysslar med välgörenhet för barn i världen. Alla intäkter från försäljningen går till stiftelsen. Det kommer bli den största auktionen med filantropiskt syfte sedan 2018, då Peggy och David Rockefeller auktionerade ut sin konstsamling.

  Det dyraste Warhol-verket som sålts hittills är Silver Car Crash (Double Disaster) som gick för drygt en miljard kronor 2013.

  Världens dyraste tavla är Salvator Mundi av Leonardo da Vinci. Tavlan är från runt år 1500 och såldes på Christies i november 2017. Köparen Badr bin Abdullah Al Saud fick ge ungefär 4,5 miljarder kronor. Al Saud är affärsman och sedan 2018 kulturminister i Saudiarabien.

   

   

  Fler notiser