Par från Bygdeträsk får napp vid Göksjön, vit mutant dyker upp men får inte följa med hem för en ménage à trois

  23 mars 2022, kl 18.30

  Fisket är djupt förankrat i den svenska folksjälen. Detta gäller inte minst det klassiska gäddfisket, som årligen lockar tiotusentals svenskar till vassruggar och mytomspunna vikar.

  I Bygdeträsk bor ett par som nyligen hade sällsynt fiskelycka. Mitt under en fisketur i närliggande Göksjön ryckte det till i linan. Carina Lillbacka började med försiktig hand vira in linan. Upp ur det mörka vattnet kom en gädda som var helt vit. Paret Lillbacka började genast fundera. Torsk eller albino? Klart stod i alla fall en sak: detta udda djur är inget man vågar lägga på tallriken.

  Biologen Bengt Christersson trillar nästan av stolen när han hör talas om den unika torskliknande gäddan. ”Hur coolt som helst, detta var ju helt eljest!” utbrister han samtidigt som han konstaterar att fisken förmodligen har en mutation som skapat ett fel i inlagringen av färgpigment i huden.

  Tålamodet sägs vara fiskarens bäste vän. Men det är förmodligen inte rimligt att enbart med ren uthållighet vänta på att en vit best ska nappa på det egna draget. I svenska vatten simmar förmodligen miljontals gäddor, varför oddsen för att upprepa Bygdeträskparets bragd får anses skyhöga.

  Till samma kategori av osannolika fiskehändelser kan vi addera Sebastian Rahms bedrift. Sebastian lyckades under sommaren 2021 fånga tre gäddor på samma kast:

   

   

  Fler notiser