JO friar Runbackaskolan, inte problematiskt att låta Djurgårdens IF ha verksamhet där

  23 mars 2022, kl 09.00

  Föräldrar var inte nöjda med att Runbackaskolan samarbetade med idrottsföreningen Djurgårdens IF. Anledningen är att elever som vill delta på aktiviteter arrangerade av DIF Skol IF måste bli medlemmar i Djurgårdens IF. Därför JO-anmäldes skolan.

  Anmälaren Christian Carlberg ansåg att Djurgårdens närvaro på skolan kan likställas med ett politiskt partis. Han menade också att det indirekt blev en medlemsvärvning för klubben. Även om aktiviteterna är frivilliga så utförs dem i skolans lokaler. Dessutom finns det en risk för grupptryck då barn gärna gör det som kompisarna gör.

  För barn som privat hejar på AIK eller Hammarby skulle detta riskera bli problematiskt och exkluderande, enligt Carlberg.

  Men JO lägger ned ärendet utan granskning. Staffan Holmberg är verksamhetschef på DIF Skol IF och anser att beslutet var väntat. Verksamheten är byggd för att följa gällande lagstiftning och grundskolans läroplan, menar han.

  Djurgårdens IF Fotboll hade 2020 17 022 medlemmar. Detta var en rekordsiffra som mycket byggde på att många skaffat familjemedlemskap. På så sätt kunde fler bli medlemmar för ett lägre pris. AIK hade runt 18 500 medlemmar och Hammarby Fotboll 19 236 samma år.

   

   

  Fler notiser