Buzzfeed bantar sin nyhetsredaktion, blöder pengar, stora aktieägare vill avveckla den helt

  23 mars 2022, kl 17.45

  Buzzfeed bantar sin nyhetsredaktion på grund av olönsamhet. Enligt källor till CNBC vill stora aktieägare att man stänger ned den helt och hållet. Buzzfeeds aktiekurs steg med sex procent efter beskedet om nedstängning, till 5,27 dollar (49,65 kronor).

  Buzzfeed News har runt 100 anställda och går med 100 miljoner kronor i förlust årligen. Företages totala omsättning ökade med nio procent under 2021 till runt 1,2 miljarder kronor. En aktieägare menar att om man tar bort nyhetsredaktionen tillförs tre miljarder till det totala aktievärdet. Efter börsintroduktionen i december 2021 föll aktiekursen omedelbart med 40 procent. Aktien har sedan dess kämpat i motvind.

  Vd Jonah Peretti har länge haft ett gott öga till nyhetsredaktionen som han påstår är bra för världen och för affärerna. Förändringarna som nu sjösätts innebär förändringar i ledningen och att arbetsgrupp tillsätts som ska arbeta med att utveckla affärsverksamheten. Man ska fokusera mer på de riktigt stora dagsaktuella nyheterna, kultur, underhållning och kändisar.

  30 anställda har erbjudits frivilligt avgångsvederlag. Det gäller reportrar som varit anställda över ett år och arbetar med granskningar och politik, bland annat.

  Peretti är känd för att tidigare avskedat 70 medarbetare på Huffpost 2021, strax efter nyhetssajten köpts av Buzzfeed.

   

   

  Fler notiser