Allmänheten ges ökad insyn i det kungliga apanaget, kostnader för boende, transporter, säkerhet och kläder ska redovisas

  23 mars 2022, kl 10.00

  Ett nytt sätt att redovisa de skattepengar som går till kungafamiljen, apanaget, införs från och med april i år. Tidigare redovisades inte hur mycket de enskilda medlemmarna fick men nu ska tre olika belopp anges: ett är kungaparets, ett kronprinsessparets och ett gemensamt för prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

  Exempel på olika utgifter kungafamiljen får ersättning för kommer också finnas. Det handlar om boendekostnader, transportkostnader, säkerhetskostnader och kläder för offentlig representation.

  Av de 149 miljoner som i årets budgetproposition går till kung Carl XVI Gustaf, Sveriges statschef, går runt hälften till Slottsstaten. Dess främsta uppdrag är att underhålla och sköta de elva kungliga slotten. Resterande summa ges till Hovstaterna som finansierar kungen och kungafamiljens utgifter för det kungliga uppdraget.

  Överintendent på Riksmarskalksämbetet Jan Lindman säger att kungafamiljen tycker att förändringen är bra.

  Apanaget redovisas i utgiftsområde 1 i statens budget, kallat Rikets styrelse. Förutom kungafamiljens och riksdagsledamöters försörjning ingår här även presstöd, samt bidrag till Sveriges nationella minoriteter: samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar.

   

   

  Fler notiser